Za vašu sigurnost, noć i dan, brinemo već 133 godine

Florijanovo - početak obilježavanja 130. obljetnice DVD-a Ivanec

Na dan Sv. Florijana, 04.05.2018. godine, u crkvi Sv. Marije Magdalene u Ivancu, osamdesetak vatrogasaca iz cijele vatrogasne zajednice Grada Ivanca okupilo se kako bi proslavili dan svog nebeskog zaštitnika. Misno slavlje predvodio je vlč. Zoran Gložinić, koji je vatrogascima DVD-a Ivanec povodom njihove 130. obljetnice poklonio vezenu sliku Sv. Florijana.

Nakon Sv. mise u Muzeju planinarstva za sve vatrogasce upriličena je izložba fotografija i izložaka vezanih za DVD Ivanec. Izložbom fotografija DVD Ivanec i službeno je započeo sa aktivnostima vezanim za proslavu 130 godina DVD-a. Prigodnim riječima prije otvorenja izložbe svima nazočnima obratio se Predsjednik Društva Mladen Stanko, kao i dogradonačelnik grada Ivanca Branko Putarek.

Na izložbi su uz vatrogasce došli i učenici iz  OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski iz Ivanca članovi istraživačke skupine "Mali Građani", koji su rezultate svog istraživačkog rada povodom 130. godišnjice DVD-a Ivanec predstavili kroz kratko, dinamično i zanimljivo izlaganje. Njihova mentorica, dr.sc. Suzana Jagić predstavila je brošuru "Vatru gasi, brata spasi" koja je nastala upravo iz istraživanja istraživačke skupine "Mali građani" i projekta „Vatru gasi, brata spasi!“ predstavljenog na Smotri projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja – „Projekt građanin“ u Čakovcu.

Tako je zahvaljujući dr.sc. Jagić, DVD Ivanec nakon skoro 80 godina ponovno dobio knjižicu u kojoj je sažeta njegova povijest i djelovanje od 1888. do današnjih dana. Naime, brošura "Vatru gasi, brata spasi" je najava za Monografiju DVD-a Ivanec koja će biti izdana kroz nekoliko godina.

„Mali građani“ i djelatnici Osnovne škole iz Ivanca, uz sve to, poklonili su članovima DVD-a Ivanec i prigodnu tortu koja je vrlo brzo „nestala“. 

Nakon što je dogradonačelnik Putarek službeno otvorio izložbu i početak proslave DVD-a Ivanec, druženje je nastavljeno u prostorijama Muzeja planinarstva uz simbolični domjenak kojeg je prekinulo olujno nevrijeme i pozivi u pomoć. Te iste večeri odrađene su 4 tehničke intervencije ispumpavanja vode te 1 požar kuće Stažnjevec, odnosno požar električnih instalacija usred udara groma u kuću.

Ivanečki vatrogasci svoj dan obilježili su u svečanom tonu, a završili radno i zadovoljno znajući da su pomogli svojim sugrađanima koji su se našli u koštac s olujnim vremenom.

Svi zainteresirani mogu razgledati izložbu fotografija i eksponenata te se upoznati s djelovanjem DVD-a Ivanec uz prethodnu najavu ili u subotu, 12.05.2018. u razdoblju od 10 do 13 sati.